Hvordan bruker vi musikk?

I denne artikkelen skal vi se litt på hvordan vi mennesker bruker musikk i hverdagen som et praktisk verktøy. Det første vi skal gjøre er derimot å definere hva musikk egentlig er, og hvordan vi kan bli påvirket av dette mediet.

Hva er musikk?

De fleste av oss vet jo hva musikk er for noe. Det du derimot kanskje ikke vet er at vi mennesker er den eneste arten på jordkloden som kan forutsi toner og fremgangen i rytmen av en sang. Det finnes noen andre arter som kan gjenkjenne rytme, men ikke noen som kan forutsi hvordan sangen kommer til å utvikle seg fremover.

I bunn og grunn så er det en kombinasjon av rytme og melodier, som er med på å skaffe en spesifikk komposisjon av lyder som vi synes er behagelige å høre på. Det er også slik at noen toner og harmonier kan få oss til å føle på en spesifikk følelse, og når vi setter sammen dette med en historie som er formidlet gjennom lyrikk så har vi et verktøy som kan la oss kommunisere komplekse følelser og erfaringer fra livet som det kan være vanskelig å forstå på andre måter.

Det skaper rett og slett en slags direkte måte for oss å relatere til artisten som har laget det stykket som vi liker å høre på.

Dersom du liker å høre på musikk på telefonen må du forresten huske på å skaffe deg riktig deksel for å beskytte den mot skader. Dersom du for eksempel sitter med en iPhone X så må du ha et deksel som passer til en iPhone X også.

Hvordan vi bruker musikk

Først og fremst er musikk et virkemiddel, så det er absolutt ingenting i veien for å bruke det til å kommunisere nesten hva som helst som kan oppleves og tolkes av et annet menneske, altså noe vi potensielt kan relatere til eller forstå.

Det som kanskje derimot er den mest vanlige måten å bruke musikk på er en slags direkte overførsel av følelser. På grunn av hvordan hjernen vår er bygget opp så kan vi faktisk kjenne på følelser dersom vi opplever at noen i nærheten av oss føler den samme følelsen. Den “smitter” på en måte over på oss. Musikk har evnen til å gjøre det samme, og på denne måten kan vi bruke den til å komme i en nesten hvilken som helst stemning som er fordelaktig i den spesifikke situasjonen som vi befinner oss i.

For eksempel kan du bruke musikk til å gjøre deg selv enda mer gira når du er på trening, eller så kan du bruke det til å slappe ekstra godt av hvis du prøver å redusere stress. Dette er eksempler, men hvis det kan føles, så finnes det en sang om det.