Biografi om Michael Joseph Jackson

 

Michael Joseph Jackson (29. august 1958 – 25. juni 2009) var en amerikansk sanger, danser og entertainer. Michael Jackson hadde en viktig innvirkning på epoken av pop på 70-, 80- og 90-tallet, så mye at han fikk tildelt tittelen “King of Pop”. Han var et globalt ikon og forsetter å være det etter sin død i 2009.

Den begavede artisten begynte sin musikkarrière sammen med de andre brødrene og familiemedlemmer i Jackson Five. Hans karrière begynte i 1964, bare seks år gammel. Gruppen, ledet av Jacksons far, jobbet hardt for mange klubber og barer, hvor de fremførte Motown hits. De fikk etterhvert oppmerksomhet av plateselskaper, og i 1968 signerte de en platekontrakt med Motown-poster. Det var den yngste, nemlig Michael, som anmelderne sperret øyne opp for. Rolling Stone Magazine skrev at Michael var et vidunderbarn med overveldende musikalske gaver. Michael hadde en eksepsjonell entusiasme og myk musikalsk stemme. Gruppen produserte en rekke nummer én hit-singler, f.eks. “I want you back”, “ABC” og “The Love You Save.”

Til tross for å nå sitt mål om å være en artist, var Michaels barndom langt fra lykkelig. Han ble regelmessig slått og truet av sin autoritære far. Misbruken preget Michael gjennom hele sitt voksne liv.

På slutten av 1970-tallet var Michael i økende grad ute etter å danne en solokarriere. Med hjelp av musikkprodusenten, Quincy Jones, produserte Michael soloalbumet “Off The Wall”. Albumet var en stor suksess, og solgte tilslutt over 20 millioner eksemplarer.

Hans andre soloalbum, Thriller, gjorde Michael Jackson til den mest berømte popsanger i verden. Med liten kommersiell reklame, steg Thriller til nummer én på albumsalg og ble på førsteplass i totalt 37 uker. Det var en av mange Guinness-rekorder Michael Jackson innehar. Det oppnådde 110 millioner globale salg og 29 millioner salg i USA. Thriller hadde låter som “Beat It” og “Billie Jean”.

I mars 1983 spilte Michael Jackson live på Motown 25. Han utførte sitt særegne og minneverdige dansetrekk – Moonwalk. Dansetrinnet går ut på at det ser ut som Michael Jackson går fremover, mens han sklir bakover, det kan sammenlignes med å gå feil vei på et rullebånd. Hans forestilling gjorde ham til et globalt ikon for ikke bare musikk, men dans også.

Michael Jacksons neste album var Bad (1987) og Dangerous (1991). Hans siste album var Invincible (2001).

Ved slutten av 80-tallet var det et økende antall historier som spekulerte på Jacksons personlige liv, helse og fysiske utseende. Michael Jackson gjennomgikk en rekke operasjoner av plastikkirurgi for å fikse nesen og legge til smilehull. I løpet av 1980-tallet begynte huden å lysne; Dette skyldtes en sjelden hudpigment sykdom, men det stoppet ikke en bølge av spekulative trykkhistorier om at han bleket hudfargen hans. Pressen dekket en rekke spekulative historier om Michael Jackson, inkludert falske historier om Michael Jackson (som å sove i et oksygentelt for å unngå aldringsprosessen).