Ymse

Det klassiske instrumentet gitar

 

Gitaren er et strenginstrument som spilles ved å plukke på strengene. De viktigste delene av en gitar er kroppen, halsen, hodet og strenger. Det klassiske instrumentet er vanligvis laget av tre eller plast. Strengene er laget av stål eller nylon.

Gitarstrengene plukkes med fingrene og neglene av høyre hånd (eller venstre hånd, for venstrehånds spillere), eller av et plekter. Venstrehånden holder halsen på gitaren mens fingrene plukker strengene. Ulike fingerposisjoner på halsen gir forskjellige noter og akkorder.

Det er mange forskjellige typer gitarer, klassifisert på hvordan de er laget og hvilken type musikk de brukes til. Alle tradisjonelle typer gitar har en kropp som er hul. Dette gjør lyden av strengene høyere, og gir en god lyd.

Fra 1930-tallet begynte folk å lage gitarer som brukte strøm og forsterkere til å kontrollere lydstyrken. Disse gitarene kalles elektriske gitarer. De trenger ikke å ha en hul kropp, pga de ikke bruker akustikk. De fleste gitarer har seks strenger, men det er også gitarer med andre antall. Flere strenger gjør instrumentets lyd fyldigere. Gitarens hals har barer eller merker kalt bånd. Bånd hjelper en gitarist å vite hvor han skal sette fingrene sine.