En kort introduksjon til rock

 

Rock er en musikkart som trolig startet i Amerika. Den har sine røtter fra 1940- og 1950-tallet og utviklet seg fra blues, country musikk og andre musikalske påvirkninger. Tidlig rock kom fra en rekke kilder, hovedsakelig blues, R & B , tradisjonell pop, jazz og folkemusikk. Alle disse innflytelsene kombineres i en enkel, bluesbasert sangstruktur som var rask, dansbar og fengende, og slik dannet rock seg. Rock har vanligvis en fremtredende vokalmelodi, komponert av gitar, trommer og bass. Mange stilarter av rockemusikken bruker også tastaturinstrumenter som piano, mellotron og synthesizer. Andre instrumenter som noen ganger brukes i rock, inkluderer saksofon (opprinnelig på 50-tallet ), harmonika, fiolin, fløyte, fransk horn, banjo og melodica.

På slutten av 1960-tallet ble rockemusikk blandet med folkemusikk for å lage folkemusikkrock, blues for å lage bluesrock og jazz for å lage jazzrock. På 1970-tallet innarbeidet rock innflytelser fra soul og funk. På 1970-tallet utviklet rock en rekke undergreiner som soft rock, heavy metal, hardrock, progressiv rock og punk rock. Undersjanger av rock som dukket opp på 1980-tallet, omfattet synth-pop, hardcore punk og alternativ rock. På 1990-tallet oppstod grunge, Brit-pop og indie rock. Senere kom elektronisk rock.

En gruppe musikere som spesialiserer seg på rockemusikk kalles et rockeband eller rockegruppe. Mange rockeband består av en gitarist, vokalist, bassgitarist og trommeslager, og dermed danner en kvartett. Noen grupper utelater en eller flere av disse rollene og / eller bruker en hovedsanger som spiller et instrument mens han synger. Andre inkluderer ekstra musikere som en eller to rytmegitarister og / eller en keyboardist. I sjeldnere tilfeller benytter man også strenginstrumenter som fioler eller celloer, og / eller horn som saksofoner, trompeter eller tromboner.

Man kan ikke si noe om rock uten å nevne Elvis Presley. Han er betraktet som en av de viktigste kulturelle ikonene i det 20. århundre, og blir ofte referert til som “Kongen av rock”. Og det er ikke uten grunn. Elvis har nemlig satt et virkelig og merkbart spor på rocken og preget rockehistorien. Mange i dag hører fortsatt på Elvis og er besatt av musikken hans, og samler på alt som er av Elvis-ting. Noen av han kjente sanger av Elvis Presley er “Hound Dog” , “Can’t Help Falling in Love” , “Blue Suede Shoes” og “Love Me Tender”.