Pianoet, et glimrende instrument

 

Bartolomeo Cristofori fra det attende århundre har fått æren av å ha oppfunnet dette instrumentet. Det er et populært tastaturinstrument som er mye brukt i vestlig musikk for solo-opptreden, kammermusikk og akkompagnement, og også som et praktisk hjelpemiddel til komponering. Instrumentet produserer lyd ved hammere som slår på stålstrenger. Disse vibrasjonene overføres og sendes akustisk gjennom en lydplate.

Ved 1650-årene var cembalo og clavichord, to forgjengere av piano, uten tvil blant de mest brukte instrumentene i Europa. Komponister på det tidspunktet var opprørt over at de ikke kunne kontrollere musikalsk dynamikk, eller enklere, muligheten til å gjøre visse notater høyere enn andre. Ved det attende århundre skapte Bartolomeo Cristofori (1655-1731) en mekanisme hvor dynamikk kunne oppnås.

I begynnelsen av 1800-tallet eksperimenterte piano-produsenter med piano-montering, og dermed redusert salgsprisen på piano. I det berømte 1920-tallet så dukket pianoet inn i populærkultur med musikalske stiler som er forskjellig fra de tradisjonelle klassiske musikkstykkene. På 1940-tallet ble pianoet møtt av en rival, nemlig mindre versjoner av pianoet, såkalte “baby grands” som ble ekstremt populært som et billigere alternativ til middelklassefamilier. I dag er også digitale pianoer en mulighet og finnes i massevis.