Ymse

Progrock – en stilstudie i skolemusikk

Progrocken er en sjanger som kan sammenlignes med jazz. Den er eksperimentell og den har rytmer som utfordrer den lyttende, så vel som artistene som spiller den. Det er en sjanger som er for de mest interesserte i rock. Men progrock er en stilstudie av skolerte musikere som vet hva de gjør. De spiller musikk for å utvikle sine kreative evner, ikke for å bli verdensstjerner og berømte.

I Norge er det radioprogrammet ProgLogg som er medias fremste leverandør av all verdens prog-band, selv om man kan høre progrock på begge rocke-kanalen Radio Rock og P6 Rock. Så hva er progrock, eller progressiv rock som det heter, og hvilke band bør man lytte til? Finn fram høretelefoner og reservedeler til din iPhone for en aktivisert stund med progrock.

Dette kjennetegner progressiv rock

Prog rock har røtter tilbake til 1960-tallet. Den sprang ut av en rekke sjangre slik som folkemusikk, jazz, blues og klassisk musikk, en blanding som noen kalte psykedelisk etter det mye omtalte psykedeliske stoffet LSD, som mange brukte den gang.

Noen av de tingene som kjennetegner musikken kan forklares med noen få nøkkelord:

 • Eksperimentell og pompøs
 • Stort utvalg av instrumenter og bandbesetninger
 • Modale skalaer og kontrollert vokal
 • Lange låter på over 10 minutt
 • Stort fokus på solonummeret

Progrockens fall

Progrocken var ny tenkning men snart skulle også en annen sjanger innen rock ta verden med storm. Progrock ble ofte omtalt som for symfonisk og storslått, for ren og skolert, og snart ble punkrocken musikkens motbør. Dette var en sjanger som gjorde alt motsatt av proggen. Det var raske riff, hylende vokaler og støyete soloer. Da 80-tallet så dagens lys, var progrocken ansett som en saga blott. Men dette var ikke slutten for progrock. Videre på 90-tallet og inn i det nye årtusenet utviklet progrock seg til blant annet prog-metal som spiller på hardere toner og enda mer ekstremet uttrykk.

Noen progband gjennom tidene

Det er noen band som stikker seg ut blant mange, men det er ofte musikken som sprang ut fra Storbritannia som står fremst. Her er noen:

 • Pink Floyd
 • King Grimson
 • Jethro Tull
 • Genesis
 • Tengerine Dream
 • Yes

Progrocken blir metallisk

Som sagt er det stor interesse for den progressive hardrocken som lages i dag. Det er blant annet en god del skandinaviske band som turnerer verden over. Svenske Opeth med sine vakre symfonier Coil, Burden og Eternal Rain will Come, og Motorpsycho med sin eksperimentelle hardrock fra Trøndelag.

Dessuten har bandet Dream Theater levd opp til å bli et prog-band å følge med på. De turnerer verden over med sine klassiske symfonialbum, som er satt opp som operaer eller teaterstykker. De bruker en rekke effekter for å skape lydbildet, slik som auto-tune for å vrenge vokal.